Risicovoet

Diabetisch voet

Voor een diabetici is de behandeling in principe hetzelfde als bij een niet diabetici.
Wel moet ik nog voorzichtiger te werk gaan ( deze voeten zijn vaak kwetsbaarder)om geen wondjes te veroorzaken en werken met het materiaal wat voor de diabetische voet is bestemd.
Indien nodig test ik het gevoel in de voeten en doe ik een schoencontrole. Daardoor worden eventuele problemen tijdig gesignaleerd en de cliënt wordt geadviseerd om naar de huisarts te gaan.
Het is verstandig om een maal in de zes weken naar een professionele pedicure met aantekening “diabetische voet “te gaan , ook al zijn er geen klachten. Deze controle is belangrijk om ernstige problemen te voorkomen.
Belangrijke reden waarom deze voeten extra kwetsbaar kunnen zijn:

  • De bloedsomloop in de benen en voeten kan verminderen
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of zelfs uitvallen
  • De voeten kunnen van stand veranderen

Vergoeding
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling van cliënten met diabetes bij de pedicure. U kunt informatie vinden in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of via deze link kunt u opzoeken of uw zorgverzekering vergoeding voor voetzorg geeft. http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pedicure
Ook geef ik algemene adviezen:

  • Laat uw voeten regelmatig behandelen en controleren door een professionele pedicure aangesloten bij Provoet met de aantekening diabetische voet.
  • Nooit op blote voeten lopen, hoe lekker men dit ook vindt
  • Geen lange voetbaden nemen omdat de huid dan te week en nog kwetsbaarder wordt.
  • Wanneer de nagels van de tenen zelf geknipt worden, deze altijd recht afknippen
  • Geen kousen of sokken met grove naden dragen
  • Voor het aantrekken van de schoenen even voelen of er geen harde dingen in zitten zoals steentjes.

Reumatische voet

risicovoetDe reumatische aandoening zelf kunnen we niet behandelen, wel weet ik dat we bij cliënten met deze aandoeningen zacht te werk moeten gaan. Iedere stevige handdruk doet bij deze cliënten pijn en die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig . Dus een zachte aanpak is vereist, ook is bekend dat we bij ontstekingen in de gewrichten uiterst voorzichtig moeten zijn. We kunnen deze cliënten helpen door eelt en likdoorns te verwijderen, deze geven nl extra pijn. Ook kunnen we met anti-druk en ortheses likdoorns voorkomen.

De pedicurebehandeling bij reumapatiënten wordt door sommige zorgverzekeraars tot een bepaald maximum vergoed. U kunt informatie daarover vinden in uw polisvoorwaarden

Oudere voet

Als men ouder wordt treden er veranderingen op, zo wordt de huid van de voet dunner (doorzichtiger), het vetpolster neemt af en de voetbogen gaan doorzakken. Dit alles kan voor voetproblemen zorgen.
De pedicurebehandeling bij ouderen vergt dus meer kennis van een pedicure.

Verwaarloosde voet

Een verwaarloosde voet is een voet waaraan geen of te weinig aandacht aan wordt besteed.

Spastische voet

Als u een spastische voet of slappe verlamming heeft in de voet, zijn uw spieren niet meer in staat te doen wat ze moeten doen. De spieren trekken krampachtig samen en reageren onwillekeurig. Spasticiteit is een overdreven weerstand die wordt veroorzaakt door een reflex in de spier.